Cleantech Tomorrow 2016 – publieksactiviteiten in Zutphen op 2 april

Van 2 t/m 5 april vindt hét schone technologie-evenement plaats: Cleantech Tomorrow, met als thema Circulaire Economie. Hoe zorg je ervoor dat grondstoffen hun waarde behouden? en hoe zorgen we ervoor dat onze grondstoffenvoorraad niet uitgeput raakt?

Op 2 april vinden in Zutphen een aantal publieksactiviteiten plaats in het kader van dit evenement. Deze activiteiten zullen ook voor pandeigenaren interessant zijn.

Cleantech Center (Lijmerij 23)

Cleantech tomorrowHet zal deze dag bruisen van de activiteiten in het ‘Pakhuis’ en de ‘broodfabriek’. Deze panden vormen samen het Cleantech Center en zijn een goed voorbeeld van het duurzaam herontwikkelen van industrieel erfgoed. Vanuit het Center zal daarover en over de activiteiten die dit innovatiegilde ontwikkelt om ondernemers, overheden en onderwijs bij elkaar te brengen, worden verteld. Verder zijn hier een scala aan duurzaamheidsinitiatieven te zien. Energieco√∂peraties die vertellen over hun zonne- en windenergieplannen, een presentatie over een door studenten ontwikkelde cleantechwoning die in de wijk Leesten zal worden gebouwd en Zutphense bedrijven die zich profileren. Tevens zullen er allerlei duurzame apparaten en toepassingen staan opgesteld.

Cleantech Center

Walburgiskerk (Kerkhof 3)

WalburgiskerkDe kerk wordt van 10:00 – 13:00 uur opengesteld. Om 10:00, 11:00 en 12:00 uur zal een inspirerende spreker vertellen over de zoektocht naar het verduurzamen van monumentale panden in onze monumentale binnenstad. Dat is best een opgave omdat we geen afbreuk willen doen aan het stadsbeeld. Een andere uitdaging ligt in het vinden van een duurzame invulling van de mooie oude panden. Na iedere inleiding vindt er onder begeleiding van gidsen een stadswandeling plaats langs voorbeelden van verduurzaamde en te verduurzamen monumenten. Panden zijn van binnen te bezichtigen en insiders zullen over het gebruik van het pand en toegepaste en toe te passen duurzaamheidsmaatregelen/-opties vertellen.

 

Zwembad IJsselslag (Laan naar Eme 101)

Zwembad de IJsselslagHet zwembad opende september vorig jaar de deuren. Er is vanaf het eerste ontwerp rekening gehouden met duurzaam bouwen, toepassing van het Cradle to Cradle-principe en energiezuinigheid. Een belangrijk uitgangspunt daarbij was het bieden van een gezonde, veilige en comfortabele omgeving voor bezoekers en personeel. Voorbeelden van toegepaste zaken zijn warmteterugwinning (o.a. uit water), zonnepanelen op het dak en een voor zwembaden nieuw comfortabel en energiezuiniger luchtbehandelings- en ventilatiesysteem BaOpt (Bauer Optimalisierung). Ook is er een uitgekiend systeem van energiemonitoring. In zwembad IJselslag staat men om 13:00, 14:00 en 15:00 uur klaar om tijdens een rondleiding achter de schermen te vertellen over de duurzame oplossingen. Een uniek kijkje in de kelder en technische ruimte op zolder om de duurzame installaties te bekijken. En een mooie kans om met dit prachtige zwembad kennis te maken.